Édesanyám ikonjai meghatározóak számomra. Évente rendezett közös kiállításainkon a fafaragás és az ikon egymás mellett, egységbe olvadva jelenik meg.

Az ikonfestés, ahogy az istentisztelet is, az egyház tanítását fejezi ki a szentírás szavainak megfelelően. Az ikonfestő színekkel írja Jézus Krisztus Evangéliumát. Az ikonfestés imádság, a festő munkája közben lelki párbeszédet folytat az ábrázolt személlyel. Az ikon nem a művész fantáziájából született eszménykép, hanem a menyei lét képmása.

Angyali üdvözlet - Assisi, 1393

Angyali üdvözlet – Assisi, 1393

krisztus, festett ikon, ikon,vincze klára

A pantokrátor – VI. század – első Krisztus ábrázolás

festett ikon, ikon,vincze klára

Duomo-Capella Nuova – Madonna di san Brizio

Szűz Mária

Festett ikon

Festett ikon

Pasión de Cristo - XI. század - Kastória

Üdvözülteket-kísérő-angyal-1421-KIÉTE-GÖMÖR

Üdvözülteket kísérő angyal (1421) KIÉTE, GÖMÖR

Festett ikon

Festett ikon

Festett ikon

madonna, ikon, istenszülő, festett ikon

Istenszülő

szent ferenc, ikon, assissi

Szent Ferenc keresztje

Illés próféta, tüzes szekér, ikon, sinai hegy

Illés profétát a mennybe ragadják tüzes szekéren

golgota, fafaragás, Jézus

Paraszt Golgota

fafaragás, faragott krisztus, falikep, templom, szobor

Faragott Krisztus – templomi enterior

Ikonfestés Vincze Klára szemével

Riportműsor a Katolikus Rádión, Pillérek címmel. Benne édesanyám, Vincze Klára ikonfestő.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kivonat a műsorból:

Már egész fiatal koromban felfokozott érdeklődéssel voltam az ikonok iránt. Elsőként egy aukción szerettem volna egy ikont megvásárolni, de nem tudtam megvenni. Férjem szerzett külföldről képanyagokat, kolostorokból, templomokból és én ezeket felkasíroztam és barátaimnak ajándékoztam. Szemereki Teréz, világhírű keramikusnő mondta nekem akkor, hogy ne csak ajándékba adjam ezeket a képeket, hanem adjam el múzeumoknak, templomi boltoknak… Így kezdtem el szállítani kasírozott képeimet a Nemzeti Galériába és az Ecclesiaba.
Mindeközben arra vágytam, hogy a technikát megtanulhassam, mert magam akartam ezeket az ikonokat elkészíteni. Egész életemben festettem, de ez egészen más… Az ikonfestés más műfaj, itt egy ősképről kell másolatot készíteni teljesen átszellemült állapotban.

A lelki rákészülés nagyon fontos festés előtt…

…Agárdi Gábor ikonjait a Művészetek Völgye alatt, a Kapolcsi templomban láttam először és minden nap elmentem megnézni. Ahogy a padban ültem és néztem ezeket a képeket, azon elmélkedtem, hogyan is tudnám én megtanulni ezt a technikát. Ezután egy Petrás Mária koncert kapcsán tértünk vissza a templomba fiammal, s miközben a falból kiálló szögeket néztük a felújítás előtti hajóban, fiam meglökött és azt mondta: „Ezek a szögek a Te ikonjaidra várnak!” A következő pillanatban már az én ikonkiállításom nyílt meg a XXI. Művészetek Völgye egyik programjaként, Illés Sándor plébános (Sanyi pap) meghívására vettünk részt. Sok ezer ember fordult meg azon a héten a templomban, naponta 5 koncert, hangverseny volt hallható. Ahogy a sok-sok embert fotózta, videózta, apránként szemlélte ikonjaimat, én megsemmisülve álltam a padsorok mellett, nem akartam elhinni, hogy álmom valóra vált. „Az életemet nem, de az értelmét Neked köszönhetem!” – írtam rá professzornő barátomnak készített ajándékomra, mert tőle leshettem el az ikonfestés apró lépéseit…

vincze klára, ikon, festett ikon, kiállítás

Vincze Klára ikonfestő, lányával a Klebelsberg Kultúrkúriában tartott BUKET kiállításon

Vincze Klára – ikonfestő
06 30 3939 864

Ajánlom figyelmébe:
Faragott szobrok, képek
Autentikus enterior borospincébe, csárdába
Fából ácsolt galéria
Temlomi faragások, enterior, vallásos témájú kézműves termékek
Fafaragó workshop felnőtteknek, gyerekeknek

Fafaragó info:
Eőry Krisztián – fafaragó, faszobrász, asztalos
06 20 200 51 38
info(kukac)fafarago.com

festett ikon, ikonfestés

Festett ikon készítés alatt