Eőry Krisztián fafaragó – Bemutatkozás

Műhelyem fő profilja a templomi szentkép, dombormű faragás, és az egyedi; görbefa, rönk, szabálytalan fa alapanyagokból megálmodott bútor, faragott mintával- logóval ékesített megvalósítása. Ezek a bútorok borospincékben, kertekben, teraszokon, iskolákban szolgálják tulajdonosuk kényelmét. Egyedi logó, címer, faragás az asztal lapjában, vagy a pad támlájában- ez teszi igazán személyessé a természettől kapott bútorokat. Faliképeim sorából nem hiányozhat a gyümölcsös csendélet, a borozgatás, a ló, a szürkemarha, a mezei munka, a madarak, vadak ábrázolása sem.

Egyes fadarabok a fafaragó műhelyben évekig várják az igazi helyüket, addig persze száradnak.
fa metszet, fafaragó, fa alapanyag, farönk

Élő fát nem vágok le az erdőben, irtások, gallyazások után járok, az úgynevezett zöld hulladékból hasznosítom a sokszor tekintélyes súlyú ágakat. Lényeg az elágazás, tekeredés, csomó, kéreg…

A templomi képeim nagyapáink nyomdokán haladva hársfából készülnek, teljes kézi megmunkálással. Több katolikus templomban függenek az általam faragott stációk, faragott keresztutak. A zsámbéki református templom faragott galambja, főnixmadara, kelyhe, a szomorúfűz motívum is egy megtisztelő felkérés eredménye. Igyekszem elérhető árakkal hozzájárulni, hogy a sokszor piciny, modern templomépületek fafaragásra cserélhessék régi grafikáikat, vagy akár az új templom, kápolna falára kikerülhessen egy megálmodott kép. Soha nem felejtem el, amikor a Rétalap község szép templomába szánt keresztutat tervezgettük a Városmajor egyik padján ülve a Plébános úrral.

Keresztút: III. stáció – Jézus először esik el a kereszttel

Keresztút: III. stáció – Jézus először esik el a kereszttel

A gyermekek is nagy érdeklődéssel fordulnak a fafaragás irányába, és lelkesen vesznek részt szakköreimen, táboraimon, de a rendezvényeken tartott fafaragó workshopok alkalmával a felnőttek is nehezen küldhetők haza záróra után.

Faragott hajókészítés, csoportos fafaragás, ajándékkészítés

Faragott hajókészítés, csoportos fafaragás, ajándékkészítés

Comments are closed.